Marie Tharp, la geòloga que va crear el mapa del fons oceànic

Extreta de: Hali Felt, Contributor.
Author, Soundings: The Story of the Remarkable Woman Who Mapped the Ocean Floor
https://bit.ly/2XN8VYJ

Marie Tharp, la geòloga que va crear el mapa del fons oceànic

Tal i com s’explicava en la darrere entrada, On s’amaga l’aigua?, més del 70% de la superfície de la Terra es troba coberta pels oceans. Aquests llocs submarins són les zones més desconegudes i misterioses del planeta. Fins i tot ara, encara hi ha regions del fons marí que es desconeixen.

No va ser fins el segle XX, quan Marie Tharp ens va ensenyar una nova manera d’entendre la geologia i la geografia de la Terra. Ella, va ser la primera persona en corroborar la teoria de la deriva continental i la tectònica de plaques, fet que la va portar a crear un mapa detallat del fons de l’oceà.

La Marie Tharp va néixer a Michigan l’any 1920. El seu pare treballava fent mapes de classificació de sòls al Departament d’Agricultura dels Estats Units. La Marie desde ben petita acompanyava al seu pare al camp quan havia de treballar. Tot i l’admiració per la ciència, també li apassionava el món de la lectura. Per aquest motiu va intentar estudiar literatura al St. John’s College a Annapolis. No va ser admesa per ser una dona, i se’n va anar a la Universitat de Ohio a estudiar. Es va graduar l’any 1943.

Degut a la Segona Guerra Mundial però, les dones van haver de substituir les posicions dels alts comandaments que deixaven els homes que se’n anaven a la guerra. Aquests, animaven a les dones a estudiar títols relacionats amb la ciència i la tecnologia, és a dir, estudis típicament “masculins”. En aquest context, Tharp, es va graduar en geologia l’any 1944 a la Universitat de Michigan.

Els inicis com a geòloga

Va començar a treballar, tot i que per poc temps, en la indústria del petroli, però va trobar que la feina era irracional i va decidir reprendre els seus estudis a la Universitat de Tulsa.  El 1948 es va llicenciar en matemàtiques i va trobar feina com a dibuixant tècnic al Lamont Geological Laboratory de la Universitat de Columbia (avui, conegut com Lamont-Doherty Earth Observatory). L’ambient era prou relaxat i amable i, degut a l’interès que hi havia per conèixer el fons marí per motius de guerra, hi havia força diners per a poder dur a terme projectes geològics amb l’objectiu d’estudiar el fons oceànic.

Així va començar la seva aventura. Després de dues setmanes treballant, va conèixer i començar a col·laborar amb el geòleg Bruce C. Heezen, especialista en dades sísmiques i topogràfiques obtingudes del fons marí. La Marie no va ser autoritzada a pujar a bord dels vaixells d’investigació que creuaven el mar per recollir les dades sense processar, de manera que va començar a calcular, interpretar i visualitzar la informació obtinguda que li proporcionava Heezen.

Extreta de: Hali Felt, Contributor.
Author, Soundings: The Story of the Remarkable Woman Who Mapped the Ocean Floor
https://bit.ly/2NTKbcX

Entre el 1952 i fins a la mort d’Heezen el 1977, va treballar en diversos mapes que representaven la topografia, desconeguda aleshores, de les conques oceàniques, i els resultats van ser sorprenents.

El descobriment

El 1953 va descobrir que al mig de la serralada que havia trobat al centre de l’oceà Atlàntic, es dibuixava una vall deprimida, una escletxa. L’excletxa era tan profunda que la Marie va revisar els seus càlculs una i altre vegada, fins que de seguida va intuir que aquella era la prova de l’expansió dels oceans i la conseqüent validesa de la Teoria de la Deriva Continental. El que havia detectat era el rift oceànic de la dorsal Atlàntica.

Tot i els esforços i les explicacions que la Marie va fer a Heezen, ell, no la va creure. En aquella època que una dona corregís als homes era considerat una falta greu. Un any més tard, el va aconseguir convèncer quan li va mostrar una sèrie de terratrèmols submarins que es produïen precisament a l’escletxa que havia descobert i al llarg de tota ella. Heezen llavors, li va concedir el descobriment a la seva companya.

L’any 1959 van publicar el primer mapa fet a mà del fons de l’oceà Atlàntic Nord. Era el primer mapa d’aquelles dimensions que mai s’havia cartografiat. Durant els següents anys, van publicar el mapa de l’oceà Atlàntic sud i l’oceà Índic.

La Marie, va seguir treballant durant quasi 20 anys amb les dades de diverses expedicions, presentant el 1977 (any que va morir Heezen) el Mapa Mundial dels Fons Oceànics. Aquest mapa, va ser definitiu per corroborar la tectònica de plaques, ja que va permetre als geòlegs ajuntar les peces que fins aquell moment només s’intuïen.

Jo tenia un llenç blanc per omplir amb extraordinàries possibilitats, un trencaclosques fascinant per armar. Això era una vegada a la vida -un cop en la història del món-. Va ser una oportunitat per a qualsevol persona, però especialment per a una dona de la dècada de 1940.

Deia Marie Tharp en una entrevista l’any 1999 en el Lamont-Doherty Earth Observatory.

Mapa oceànic creat per Tharp i Heezen.
Lamont-Doherty Earth Observatory and the estate of Marie Tharp. Extreta de: https://bit.ly/2GQItW3

El treball de Tharp i Heezen ha donat lloc a l’àmplia acceptació de les teories de la deriva continental i de les plaques tectòniques. Van crear el mapa d’un món que era totalment desconegut, on es creia que el fons oceànic era pla i fangós. També, van conduir al descobriment de les crestes oceàniques i van demostrar que podien ser inclús més grans que els relleus terrestres.

Com moltes dones científiques de la seva època, la Sra. Tharp va ser reconeguda principalment a la fi de la vida. El 1997, va ser honrada per la Biblioteca del Congrés dels Estats Units com a part del centenari de la seva divisió de geografia i mapes. Actualment, una beca del Lamont-Doherty Earth Observatory, porta el seu nom per haver promogut el paper de la dona en el món científic.


Referències:


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s