On s’amaga l’aigua?

On s’amaga l’aigua?

La Terra és un planeta aquàtic. El 71% de la superfície de la Terra està coberta pels oceans! Però quina quantitat d’aigua hi ha al nostre planeta?

Els oceans i per tant, l’aigua salada conforme el 96,5%, mentre que l’aigua dolça conforme el 2,5% restant. En la següent figura, es pot observar que també contemplen l’aigua salina subterrània (0,93%) i els llacs d’aigua salada (0,07%). L’aigua dolça és la que es troba formant part dels llacs i dels rius (aigua superficial), emmagatzemada en els aqüífers, i també, la que es troba en forma de gel als casquets polars.

En la següent imatge es pot veure amb més detall la distribució de l’aigua a la Terra.

És important destacar que l’aigua dolça superficial és l’aigua que es pot utilitzar més fàcilment pels éssers vius. Aquesta aigua dolça representa tan sols un 1,3% del total de l’aigua del planeta Terra.

Però, i si parlem de volum d’aigua?

Segurament la infografia que es veu a continuació us pot ser força familiar, però resulta molt útil per poder conèixer i comparar el volum d’aigua present a la Terra en relació al volum total de la Terra.

Credit: Howard Perlman, USGS; globe illustration by Jack Cook, Woods Hole Oceanographic Institution (©); Adam Nieman.

L’esfera gran, mostra el volum total d’aigua a la Terra. El seu diàmetre seria més o menys de 1.385 km. L’esfera mitjana té un diàmetre de 272,8 km. El volum d’aquesta esfera mitjana representa l’aigua dolça que hi ha a la Terra, però cal dir que la major part d’aquesta, es troba emmgatzemada en el sòl i en els casquets polars.

I finalment, podeu observar l’esfera diminuta? Doncs bé, aquesta representa l’aigua que hi ha en tots els llacs i rius del planeta. I si, aquesta és doncs, l’aigua que necessitem cada dia per viure!

El diàmetre d’aquesta esfera vindria a ser d’uns 56,2 km. Per fer-nos una idea, 56 km equivalen més o menys a la distància que hi ha entre Barcelona i Pineda de Mar. El volum de l’esfera equivaldria a 93,11 km3.

Us deixo a cotinuació un video de la NASA on es resumeix de manera molt senzilla i visual la distribució de l’aigua dins el planeta terra.

Per poder tenir una idea dels consums d’aigua aquí, a Europa, a continuació detallo el percentatge d’ús d’aigua pels diferents sectors econòmics que es van registrar l’any 2015.

Dades de: European Environment Agency (EEA). Gràfic: elaboració pròpia.

S’observa doncs que l’indústria que consumeix més aigua és l’agricultura i la pesca, seguida dels sectors de subministrament de serveis, construcció i la mineria. En la següent taula s’observa el consum d’aigua per cada sector en hm3/any. Dades de: European Environment Agency (EEA)

Tipus de sectorhm3 / any
Agricultura, silvicultura i pesca30.289,22
Subministrament d’electricitat, gas, vapor i aire condicionat26.325,69
Mineria i pedreres, fabricació i construcció16.765.05
Llars10.968,51
Serveis industrials2.431,99

Tot i que l’aigua és un recurs natural i abundant al planeta Terra, és també un recurs finit, és a dir que la quanitat d’aigua ni augmenta ni disminueix. El nostre planeta conté uns 1.386 milions de km3 d’aigua, xifra que no ha variat des de fa milions d’anys. Hem observat però, que la distribució de l’aigua a la Terra és irregular i sobretot, que la quantitat d’aigua dolça disponible i accessible pels éssers vius és tant sols un 1,3% de tota l’aigua.

La quantitat d’aigua es redueix any rere any degut a la contaminació. Aquest fet ens hauria de fer ser conscients de que l’aigua podria arribar a ser un recurs escàs i limitat.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s