Tenim futur?

Tenim futur?

El clima de la Terra està canviant. És un fet.

El canvi climàtic és ja un dels més grans desafiaments que tenim i suposa una amenaça per tots nosaltres. A més a més, de l’elevació del nivell del mar i les temperatures a nivell global, els esdeveniments climàtics extrems s’estan convertint en habituals, afectant a milions de persones en tot el món.

NASA Earth Observatory/Joshua Stevens

Actualment, el consens científic sobre l’augment de la temperatura terrestre és pràcticament absolut i inequívoc. Certament, hi ha dubtes sobre la velocitat que aquest canvi tindrà en el futur sobre les conseqüències a escala regional i, sobre l’acceleració o l’alentiment que les variacions en algunes condicions poden provocar. No hi ha cap dubte però, que les evidencies mostren que l’escalfament de la Terra és un fet i que l’activitat humana hi ha jugat un paper molt important.

Hi ha altres manifestacions del canvi climàtic: s’han observat alteracions associades a aquest increment de la temperatura, entre les quals cal destacar la disminució de la quantitat de neu i gel, l’escalfament i l’acidificació dels oceans i l’augment del nivell del mar. Des del 1950 també s’ha constatat un increment dels fenòmens meteorològics i climàtics extrems.

Aquestes variacions tindran una incidència molt marcada en l’agricultura i l’estat dels ecosistemes, perquè els sòls seran més secs a la primavera i el període sec estival s’allargarà. També afectaran la disponibilitat dels recursos hídrics, que disminuiran i esdevindran més variables. Això darrer, en dificultarà la gestió a l’hora de fer cara a les sequeres. La gran reserva d’aigua que és la de neu emmagatzemada també continuarà disminuint. Si hi ha períodes calorosos i secs més prolongats, els conreus necessitaran més aigua i l’estrès hídric de les plantes augmentarà; és la conseqüència lògica d’un augment de la demanda i una disminució de la disponibilitat d’aigua.

A continuació, us detallo alguns dels efectes del canvi climàtic relacionats directament amb l’aigua:

  • L’escassetat d’aigua augmentarà a tot arreu, però variarà molt en funció de cada regió o zona. A partir d’un balanç hídric basat en les dades de projeccions climàtiques i els usos del sòl a cada conca hidrogràfica de Catalunya, s’ha calculat que la disponibilitat d’aigua disminuirà un 11% l’any 2021 i un 17,8% l’any 2051 (Dades de: Resum executiu del Tercer informe sobre el canvi climàtic a Catalunya 2017).
  • L’aigua del mar també s’escalfa. L’augment de temperatura disminueix la capacitat del mar de dissoldre diòxid de carboni i, per tant, una aigua més calenta tindrà menys capacitat de capturar el carboni de l’atmosfera.
  • Retrocés de les glaceres i fusió del permafrost (capa de neu permanent).
  • La qualitat dels recursos hídrics en un context d’escassetat hídrica, també es veurà afectada.
  • A les zones litorals, tindrà molt influència l’augment del nivell del mar. Amb l’augment del nivell del mar i l’explotació dels aqüífers a la zona litoral, la falca salina avançarà cap al continent i el nivell de salinització dels aqüífers s’incrementarà.

NASA Climate 365 project . Photo credits: Photographed by William O. Field on Aug. 13, 1941 (left) and by Bruce F. Molnia on Aug. 31, 2004 (right). From the Glacier Photograph Collection. Boulder, Colorado USA: National Snow and Ice Data Center/World Data Center for Glaciology.

Tots aquestes efectes de del canvi climàtic tenen també un impacte directe en els ecosistemes terrestres, aquàtics i marins i en les éssers vius que hi habiten.

Els impactes del canvi climàtic sobre els sistemes humans estan sovint fortament dominats pels efectes socials i econòmics, però, per exemple, els efectes en els cultius i en la producció d’aliments són evidents en la majoria de les regions. El canvi climàtic també afecta a la salut humana i ho fa de dues maneres diferents:

  • Directament, sobre la mortalitat i morbilitat, degut a les onades de calor, inundacions i altres fenòmens extrems que ens poden afectar.
  • Indirectament, a través d’impactes sobre ecosistemes que provoquen modificacions en els patrons de malalties, per exemple, en l’augment de malalties transmeses per l’aigua degut a l’augment de precipitacions i a l’escorrentia superficial.

Els recursos hídrics són essencials per la vida humana i per la vida en general de totes les espècies, per la sostenibilitat medioambiental i per la prosperitat económica.

En aquesta entrada volia posar de manifest que evolucionin més ràpid o més lentament, els efectes del canvi climàtic sobre els recursos hídrics i els ecosistemes aquàtics i marins són evidents. Per això, és necessari ser conscients del problema i abordar desafiaments i/o reptes relacionats amb l’aigua, modificar la seva gestió i ús, i sobretot, sensibilitzar a la societat del problema real que suposaria no disposar dels recursos hídrics necessaris per viure.



Deixa un comentari